ÖRÖMHORMONOK A MINDENNAPOKBAN – SZABADÍTSD FEL!

Miért olyan fontosak az örömhormonok a lelkesedésünkre nézve? Ha szeretnénk mozgásban tartani az energiáinkat, motiváltabban végezni a feladatainkat, közelebb kerülni a céljainkhoz, végülis elégedettebben élni, hogy a kreatív énünk is kibontakozhasson, segítségül hívhatjuk a biológiai ösztönzőinket, vagyis az örömhormonokat. Hogy ezt miként, milyen tevékenységekkel tegyük? Ebben segít az alábbi szikracikk.

Amikor kíváncsiság támad bennünk, vagyis elkezdünk érdeklődni valami iránt, ezt a folyamatot a dopamin támogatja és tartja mozgásban. Ennek hatására elkezdünk lelkesedni, amit ha egy nagyobb ügybe csatornázunk – nevezzük életcélnak – , és további hormonlöket érkezik, akkor a motiváció tüze egyre jobban belobban és felfokozódik a teljesítményünk, koncentáltabbak, optimistábbak, produktívabbak, reziliensebbek és kreatívabbak leszünk. Kész is a rakétakilövő állomásunk, aminek a működtetéséhez (=a céljaink eléréséhez) már csak az kell, hogy kellő önállóssággal rendelkezzünk a döntéseink felett, mi tartsuk a gyeplőt, és fejlesszük a cél eléréséhez szükséges képességeinket, szaktudásunkat.

Ez a folyamat persze nem egy szempillantás alatt zajlik le, bizony meg kell érte dolgoznunk és ismernünk kell a nem felcserélhető lépéseket, hogy minden gördülékenyen menjen és támogassanak bennünket a biológia folyamataink és örömhormonjaink is. A Fenntartható lelkesedés – motiváció, célok, energia Szikra kurzus nagy része ebben segít Neked!

Most viszont koncentáljunk “csak” az örömhormonokra, ami szintén egy önálló témát kapott az említett kurzusban (és a Hatékonyabb énem kurzusban is).

De miért is olyan fontosak az örömhormonok és hogyan segítenek bennünket?

“Amikor az agy motiválni akar, neurokémiai üzenetet küld”

Az agyunk jutalmazóanyagai az örömhormonok, amelyek által keltett kellemes érzés késztet bennünket cselekvésre és pozitív megerősítést nyújt, amikor sikerrel járunk. Ez a hormonkoktél segít lelkesedni, kíváncsivá tesz, szenvedéllyel fűt, kielégítést nyújt, elégedettséggel tölt és még sorolhatnám. Miattuk érzünk boldogságot, elégedettséget, lelkesedést, vagyis azt a hajtóerőt, ami segít mindennapokban, a céljaink elérésében, amelyek miatt motiváltak vagyunk.

Az örömhormonok termelődését mind-mind tudatosan ki lehet váltani, amivel rengeteget teszünk a teljesítményünk fokozásáért.

Íme az örömhormonok (DENOSZA):

  1. dopmain az egyik legfontosabb. Hatására izgalmat, lelkesedést érzünk és vágyat (a szexuálistól a tudásvágyig). A dopamin felturbózza a koncentrációt, javítja a memóriát, a tanulási képességet, a mintafelismerést, ráadásul jutalomfalat az agy számára – ha tapasztalja, még több termelődik, vagyis minél többhöz jutunk egy élmény során, annál jobban élvezzük és alig várjuk, hogy újra hozzájussunk.
  2. Az endorfin kiváló stresszoldó hormon, ez szabadul fel egy jóleső futás után is, illetve minden esetben, amikor flow-élményben van részünk.
  3. norepinefrin extrém módon fokozza az energiaszintet, az aktivitást. 
  4. Az oxitocin az együttműködés, a szeretet, a valahova tartozás, a kötődés hormonja, erősíti a bizalmat és az empátiát (mindkettő nagyon fontos a kreatív közeghez). 
  5. szerotonin egy nyugtató, hangulatjavító hormon, amely elégedettséggel tölt el bennünket. 
  6. Az anandamid ugyanúgy a fájdalomcsillapitásban és a stresszoldásban játszik szerepet, mint az endorfin.

A motiváció mögött egy jó kis hormonkoktél áll, a flow mögött pedig még különlegesebb.

Flow-élmény során mind a hat örömhormon termelődik agyban.

Nem csoda, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítunk a flow-nak, éppen ezért készítem elő a flow kurzust is, mert belőle mit tanulnunk.

Milyen tevékenységek során szabadulnak fel az örömhormonok?

Még ha a hétköznapokban nem is tudjuk, hogy adott tevékenységünk milyen örömhormon felszabadulását okozza, már az, hogy végezzük az adott tevékenységet, elégedettséggel, akár közvetlen öröm érzésével tölt el, hiszen a biológiánk magától teszi a dolgát. Viszont számunkra is tudatosítható, hogy az öngondoskodásra időt és energiát kell szentelni, hogy töltődhessünk testileg és lelkileg. Iktassunk hát be minél több olyan dolgot, ami az alábbi felsorolásban is szerepel, töltődjünk és vigyük magunkkal az öngondoskodás fontosságát (is) a cikkből.

DOPAMIN

Dopamin termelődik, amikor izgatottak vagyunk, lelkesedünk, megtelünk vággyal, legyen az tudásvágy vagy szexuális vágy.  Amikor feszegetjük a határainkat bármilyen helyzetben, amikor új dolgokat próbálunk ki, akkor is megjelenik ez a hormon a szervezetünkben. Amikor reggel, ébredésnél a szeretteinkre gondolunk, akkor is felszabadítunk dopamint (és oxitocint is), vagy amikor hálát érzünk. Ha szívesen fejtünk keresztrejtvényeket vagy bármilyen feladaton gondolkodunk, és eszünkbe jut egy megoldás, megfejtés, ötlet, akkor is jön az agy jutalomfalatja és még több megoldási- és megfejtési lehetőséget, ötletet terel az utunkba. ha kitűzünk magunk elé egy célt, megtervezzük a hozzá vezető utat és el is érjük azt.

Tehát a dopamin egy könnyen elérhető hormon, csak vágjunk bele új dolgokba és az izgatottságunk valamint a mini sikerélmények nyomán máris érkezik motivációs mennyiségben. Pont olyan mennyiségben, hogy segítsen bennünket a céljaink elérése felé vezető úton. Persze a céljaink eléréséhez több mindent kell még tennünk, a biológiánk segítsége csak egy kis üzemanyag, minden egyebet megtudhatsz a Fenntartható lelkesedés – motiváció, célok, energia online kurzusból, ahol végigvezetlek ezen az úton, a céljaid eléréséhez vezető állomásokon.

ENDORFIN, ANANDAMID

Az endorfin és az anandamid stresszoldó hormonok akkor termelődnek, amikor mozgunk egy jót, meditálunk, alszunk, jógázunk, gyakoroljuk a mindfulnesst. Vagy amikor belemerülünk a hobbinkba vagy éppen kint sétálunk a természetben. Akkor is termelődik, ha hálát érzünk vagy pozitív dolgokra koncentrálunk. Utóbbi esetben nyugiban van az amygdala (félelemközpont) és csökken a kortizol szintünk (stresszhormon) is, így teret adunk a nyugodtabb énünknek. Ha bármi olyan tevékenységben vagyunk benne, ami segít kiszakítani a mókuskerékből és a jelenben tart, akkor jó eséllyel el is indul a szervezetünkben a stresszoldó hormonok termelődése, vagyis nyugodtabbak és ellazultabbak leszünk. Ezt az állapotot pedig testünk-lelkünk meghálálja, hiszen stabilizálódik a keringésünk, jobb kedvünk lesz, szívesebben vágunk bele bármilyen tevékenységbe, kockázatkeresőbbek leszünk. Ráadásul a kreativitásunk is fokozódik, hiszen a nyugalmi (képzeleti) agyi hálózat kerül előtérbe, ami teret ad a szokatlan gondolatoknak, újító ötleteknek.

NOREPINEFRIN

Ez a hormon az energiaszintünk növekedéséért felel. A felszabadításához egy kiadós sportolásra van szükségünk, vagy bármilyen olyan tevékenységre, ami izgatottá tesz bennünket, felspanol. Például norepinefrin termelődik, amikor annyira beszippant minket egy izgalmas projekt, hogy pisilni vagy enni is elfelejtünk kimenni. Keressük az izgalmat a napunkban, amikor valami iránt izgatottságot érzünk, és biztosak lehetünk benne, hogy jó adag norepinefrin önti majd el a testünket, ami bizony feltölt energiával dögivel.

OXITOCIN

Az oxitocin a bizalom, kötődés, szeretet, empátia hormonja, és olyan helyzetekben termelődik, amikor ezek a fogalmak kerülnek előtérbe. Oxitocin termelődik, amikor szülővé válunk, amikor szoptatjuk a babánkat, amikor megölelünk valakit, amikor szeretkezés közben kapcsolódunk a másikkal, amikor egy jó társaságban vagyunk, amikor a barátainkkal töltünk minőségi időt vagy amikor egy csapatépítőn jól érezzük magunkat. Akkor is termelődik oxitocin, amikor azt érezzük, hogy mások figyelnek ránk, vagy ha a beszélgetőtársunkkal egymásra vagyunk hangolódva. Az is oxitocin termelődéssel jár, ha azt érezzük, hogy egy csapat, csoport tagja vagyunk és van bennünk valami egyéb közös, például egy közös célért tevékenykedünk. Minden olyan tevékenység kiváltja, ami társas-, közösségi program, illetve bármilyen karitatív tevékenység is, amikor másokról gondoskodunk.

SZEROTONIN

Amikor elégedettséget érzünk, akkor bizony színre lép a szerotonin, hiszen ő felelős a hangulatjavításért. Például ez termelődik a jóllakottság vagy az orgazmus után, illetve a jól végzett munka örömében. Tehát, ha szeretnénk felszabadítani némi szerotonint, hogy javuljon a hangulatunk, keressünk egy jó éttermet vagy főzzünk valami nagyon finomat, esetleg végezzük el a régóta halogatott teendőinket, szenteljünk időt a hobbinknak, illetve szexeljünk egy jólesőt. Keeressük annak a lehetőségét bármilyen tevékenységgel, hogy elégedettséget érezzünk!

Te milyen tevékenységekkel bővítenéd a sort?

Ha megismered és megtanulod felszabadítani az örömhormonokat, illetve beépíted az ehhez szükséges szokást a mindennapjaidba, gondolj bele, milyen sok területen fog támogatni téged a jövőben…

Ha van kedved egy kis challenge-hez, csatlakozz a Szikra kreatív FB csoportjához, és vegyél részt az Örömhomonok egyhetes kihívásban. Ha viszont már lecsúsztál róla, netán nem vagy híve a csoportos kihívásoknak, vagy alaposabban szeretnél elmélyülni a témában, akkor a Fenntartható lelkesedés Szikra kurzust ajánlom.

Lead: Gratisography

Szlafkai Éva, kreativitás tréner evaszlafkai.hu

Találd meg a neked való kurzust és fejleszd magad kreatívan!

Ft16,900
Kreatív reziliencia kurzus- Válj változásállóvá!
Ft19,900
Magabiztos önérvényesítés - asszertivitás, mint életstílus kurzus
Ft25,900
Ötlettől a sikeres megvalósításig - önálló projektmenedzsment iránytű
Ft19,900
Kreatív AI eszköztár – ChatGPT, tartalom, lehetőségek
Ft9,900
Évtervezés másképpen 2024 online kurzus
Ft15,900
fenntartható lelkesedés online kurzus
Ft25,900
Énmárka új nézőpontokból - újrakezdőknek, váltóknak és kalandoroknak
Ft19,900
Hatékonyabb énem - időmenedzsment másként online kurzus
Ft15,900
Kreatív eszköztár - TOP10 nemzetközi módszer
Ft25,900
Élj kreatívan! online kurzus
Ft6,900
Ft15,900
Mind map – a kreatív problémamegoldás mestereszköze