Cégeknek

Céges kreativitásfejlesztő programokhoz (workshop, előadás) konzultáció és ajánlatkérés az alábbi e-mail címen: info@szikrakurzusok.hu vagy szikra@evaszlafkai.hu

“A vállalatvezetéshez szükséges képességek dobogós helyén a kreativitás áll.” 

IBM felmérés 60 ország, 33 ágazatának, 1500 vállalatvezetője

“A kreativitásba fektető vállalatok bevételnövekedés, piaci részesedés, ügyfél-elégedettség tekintetében túlszárnyalják a versenytársakat.”

Adobe vállalat State of Create felmérése – ötezer fő USA, Anglia, Japán, Németország, Franciaország

“A 4K képességekre lesz szükségünk az érvényesüléshez a 21. században: kreativitás, kollaboráció, kritikus gondolkodás, kooperáció”

Partnership for 21st Century Learning oktatási szervezet – tagjai többek között az Apple és a Microsoft vezetői, a Nemzeti Oktatási Szövetség és az amerikai Oktatási Minisztérium szakértői.

A 2020-as évtized egyik legfontosabb készsége a kreativitás“, hiszen csak egy ennyire emberi és komplex szemléletmóddal tudunk helytállni a komplex kihívásokkal teli világunkban.

A World of Economic Forum ‘Future of Jobs’ tanulmány

A 21. századi vállalkozások számára a tíz legfontosabb készség között a KREATIVITÁS a második helyen áll. A munkavállalók alapkészségeinek 44%-a (!) várhatóan megváltozik az elkövetkező öt évben.

A World of Economic Forum ‘Future of Jobs’ tanulmány

Céges programok, események, fesztiválok keretén belül számos, kreativitást érintő téma lehet izgalmas és egyben hasznos a résztvevők számára. Egyedi, céges igényre, adott programra, projektcélra alakítás minden esetben.

Népszerű témák alább.

TRÉNING

Kreativitást fejlesztő tréningek, workshopok. A programok célja a vezetők vagy kollégák kreativitásának fejlesztése, újszerű ötletek generálása, alternatív problémamegoldási technikák elsajátítása, kreatív vállalati légkör megteremtése vagy motivációnövelő csapatépítés.

ONLINE KURZUS

Céges juttatásként adható egyéni online kurzus, vagy kurzuscsomag összeállítása illetve egyedi hozzáférés a Szikra online kurzusokhoz a csapat számára. Főbb témák a KURZUSOK aloldalon, illetve cégre szabott téma is megoldható.

Azok a vállalatok, amelyek a kreativitásra összpontosítanak, az iparáguk átlagánál 1,5-szer nagyobb valószínűséggel szerepelnek a Fortune 500-as listán. Ráadásul a szervezetek, amelyek kreatív megoldásokat keresnek, általában képesek könnyebben alkalmazkodni a változó piaci környezethez.

Egyrészt erősíti a csapatkohéziót, segít felismerni és megteremteni a kreatív vállalti klíma feltételeit, illetve a kreativitás programok bevezetése növeli az innovációs képességet a cégekben, amely azt jelenti, hogy új ötleteket és megoldásokat találnak a piacon lévő kihívásokra. Funfact: a világ 100 leginnovatívabb cége közül több mint 80 cég több eszközzel támogatja a kreativitás kultúráját.

Céges szinten fejleszthetőek a problémamegoldási- és döntéshozási folyamatok, a környezeti tényezők, a termékek és szolgáltatások, de ezeknél is fontosabb a csapat, a kollégák fejlesztése. A kreativitás fejlesztése éves szinten akár 21%-kal is javíthatja a dolgozók elégedettségi mutatóit, amely pedig azért fontos, mert a boldogabb dolgozók általában produktívabbak és lojálisabbak, megosztják egymással az ötleteket.

A kreatív csapatok általában sokkal jobban tudnak együttműködni, ötleteket megosztani, és hatékonyabbak az innovációs folyamatokban. Az együttműködés, a kommunikáció és a kreativitás összekapcsolása pedig olyan eredményeket hozhat, amelyek még hatékonyabbá teszik a csapatok munkáját. Egy kutatás szerint a kreatív munkafolyamatokra épülő cégek hosszú távon nagyobb növekedést és profitot érnek el, mint azok, akik a hagyományos megközelítéseket alkalmazzák. Emellett, egy másik tanulmány azt mutatta ki, hogy a kreativitás fejlesztése a munkahelyen nem csak a munka minőségének javulását eredményezi, hanem a dolgozók elégedettségének és elkötelezettségének növekedését is. A KREATÍV KLÍMA az ideális munkakörnyezet egy 21. századi vállalat számára.

Kreatív, energikus és motivált munkatársakra vágysz? A kreativitásuk kiaknázása lehetővé teszi számukra, hogy új dolgokat tanuljanak, és saját elképzeléseikkel előbbre vigyék a céget. Az alkalmazottak elégedettsége és motiváltsága pedig növeli a munkakörnyezet pozitív megítélését, és hozzájárul a munkavállalók megtartásához. Tudtad például, hogy a kreativitásra összpontosító vállalatoknál a munkavállalók magas százaléka elégedettebb? A kreativitás tehát nem csak az üzleti eredmények szempontjából fontos, de a munkatársaid személyes motivációjának növeléséhez is hozzájárulhat!

Cégednek új, friss ötletekre van szüksége? A kreatív gondolkodás lehetővé teszi, hogy olyan megoldásokat találjatok a problémákra, amikkel még nem találkozott a konkurencia. Új innovatív termékek és szolgáltatások, amikkel képesek vagytok felvenni a versenyt és még jobb üzleti eredményeket elérni. Ezt garantáljuk: A kreativitás fejlesztése egyenes út az üzleti sikerhez!

A kreativitás tréning csapatépítő lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők együtt dolgozzanak, kommunikáljanak és ötleteket generáljanak egy kreatív projekthez. Olyan tevékenységek is a részei a tréningnek, amelyek elősegítik a résztvevők közötti együttműködést, a csapatszellem erősítését, a kreativitás és az innováció fokozását. Fontos elemes a rendhagyó csoportos brainstorming, amelyek során a résztvevők egymás ötleteit építik tovább, és közös megoldásokat találnak. Ezen kívül a tréningek során olyan játékos, interaktív feladatokkal is találkozhatnak a résztvevők, amelyek fokozzák az együttműködést és a pozitív munkahelyi légkört, valamint a csapatokban meglévő kreatív potenciált fokozzák, így az az élmény is érdekesebbé, emlékezetesebbé válik.

 

A kreatív megközelítések és az új ötletek segítenek a folyamatok javításában és az erőforrások hatékonyabb felhasználásában. A tréning segít a dolgozóknak kreatívabbá válni a munkafolyamatokban, amely javítja a hatékonyságot és csökkenti az idő- és pénzpazarlást.

Tréningek

Az alábbi három tréning a legnépszerűbb “dobozos” termék, minden esetben a cég céljaira szabott feladatokkal. Lehetőség van egyedi tematikát is kérni.

Népszerű előadás témák

Legyen szó előadásról vagy tréningről, az alábbi témák a legnépszerűbbek.

Hogyan lehet a kreativitást kiaknázni az AI korában, legyen szó üzletről vagy magánéletről? Az előadás során bemutatom, miként lehet a mesterséges intelligencia előnyeit kihasználva még kreatívabb megoldásokat találni. Olyan példákat hozok, amelyek bizonyítják, hogy a technológia és a kreativitás tökéletesen kéz a kézben járhatnak. Az előadás célja, hogy inspirálja a hallgatókat, hogy felfedezzék a kreativitás új dimenzióit és megismerjék az AI alkalmazásának lehetőségeit a kreatív tervezésben és problémamegoldásban. Ez a jövőbe mutató előadás a kreativitás és az AI izgalmas határmezsgyéjén kalauzol!

 

Olyan gondolkodási módszereket ismerhetnek meg a résztvevők ebben az előadásban, amelyekre világhírű out-of-the-box szemléletű szakemberek esküsznek, mint Edward de Bono, Csíkszentmihályi Mihály vagy épp Walt Disney. A segítségükkel sokkal hatékonyabbá, kreatívabbá, ötletdúsabbá tehetjük a munkánkat és komplexebben átlátunk majd bármilyen helyzetet, és gyorsabban oldhatunk meg problémákat. Az előadás során a TOP5 vagy a TOP10 nemzetközi módszerbe kapnak betekintést a résztvevők, amelyeket aztán a saját eszköztárukban is alkalmazhatnak.

Az inkubáció a kreatív problémamegoldás második állomása, és az egyik legizgalmasabb és leghasznosabb szakasza. A lappangási fázis alatt a tudatalattiban érik a megoldás, ami által olyan ötletek is eszünkbe jutnak, amelyekre tudatos úton nehezen jutnánk. Az inkubáció során a tudattalanunk dolgozik a minket foglalkoztató dolgokon, épp mintafelismerés zajlik. Az agy kapcsolatokat keres már meglévő infók és az újonnan beérkező infók között. Amikor talál, abból lesz az ötlet, és minden ilyen mintafelismerés apró dopaminlökettel jutalmaz. Ezt a különlegesen hatékony módszert ismerhetik meg a résztvevők az előadás során.

A rendhagyó előadás során a résztvevők egy meglepően új, mégis hétköznapi nézőpontból ismerhetik meg a saját kreativitásukat, produktivitásukat vagy akár ötletalkotó szokásaikat, ezáltal olyan stratégiákat ismernek meg, amelyeket alkalmazva bármikor hatékonyabb, lelkesebb, energikusabb állapotba hozhatják magukat. Mikor fontos az egyedüllét? Hogyan turbóz fel a természetben töltött idő? Milyen formában nem gátolnak, hanem segítenek a keretek? Miért leszünk hatékonyabbak, ha késleltetjük a problémamegoldást? Mindezekre, illetve még sokkal több kérdésre ad választ az előadás, amely végén a résztvevők összeállíthatják saját, kreativitásra hangoló szokásaikat.

A szervezeti klíma a szervezet életében lévő viselkedésminták, attitűdök, céges élethelyzetek, amelyek befolyásolják a folyamatokat (pl. problémamegoldás, döntéshozatal, kommunikáció, elköteleződés), e folyamatok pedig a szubjektív jóllét, elégedettség, kreativitás meghatározói is. A kreatív klíma, vagyis az egyéni ambíciókat támogató, ötletekre nyitott, változatosságra törekvő és bevonó munkahelyi légkör, ahol teret engednek a játékosságnak és a bizalomnak, hihetetlenül sikeressé, innovatívvá, “21. századállóvá” tehet egy vállalatot. Az előadásban ehhez ismerjük meg a szükséges tényezőket, az innováció ismérveit és a vezető felelősségét.

Szeretnénk átlátni komplex problémákat, megoldani bonyolult helyzeteket, hatékonyan tervezni a hónapot/évet/munkát, sikeresen dönteni komoly helyzetekben, emlékezetesen tanulni, gyorsan felkészülni egy előadásra/meetingre, jobb önismeretre szert tenni? Az előadásból megismerhetjük a legzseniálisabb és mégis könnyen használható kreatív problémamegoldó módszert, a mind map-et, amely egy szabályzott kreatív problémamegoldó módszer, és mint ilyen, segíti előhozni a megszokott gondolkodási kereteinken kívül megoldásokat. A mind map úgy ábrázolja a gondolatainkat, ötleteinket, ahogyan azok strukturálódnak az agyunkban, éppen ezért ezt a vizuális rendszert sokkal jobban átlátjuk, jobban értelmezzük, hamarabb és tovább megjegyezzük.

Kiváló alkalmazkodási képesség, gyors tanulókészség és az ötletszintézishez táptalajt nyújtó komplex jártasság számos területen… a fejlődéshez szükséges legfontosabb képességek a 21. században. Ezek a multipotenciális emberek szuperképességei, amelyeket remekül ötvöznek szorgalommal, lelkesedéssel és tettrekészséggel. Hozzáállásuk, mentális állóképességük, energiakapacitásuk és Matrjoska baba-szerűen egymásba épülő, egymást szintetizáló tevékenységeik remek változáskezelővé teszi őket. Érdemes meríteni az eszköztárukból, amivel ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó, komplex világban hatalmas előnyre tehetünk szert.

Az előadás során megtudhatod, hogyan találjuk meg a legjobb ötleteket, és hogyan alakíthatjuk ki azokat. Megmutatom, hogyan használjuk a kreativitást az ötleteink megfogalmazásához, és hogyan használhatjuk eszközként a környezetünket, hogy új ötleteket hozzunk létre. Az előadás során bemutatom a legjobb gyakorlati módszereket az ötletek kidolgozására, valamint az ötletgyártás és ötletfejlesztés folyamatának optimalizálására. Az előadás interaktív, így a résztvevők saját maguk is gyakorolhatják az előadás során tanultakat, hogy azokat később alkalmazhassák a mindennapi életükben és a munkájukban.

Az előadás során megismerheted a fejlődési szemléletmód lényegét, amely az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert a személyes fejlődés területén. Bemutatom, hogyan gondolkodhatsz úgy, hogy bármilyen kihívással szembe tudj nézni és hogyan találhatod meg az erőforrásaidat a problémák megoldásához. Megtanulhatod, hogyan változtathatsz az életedre ható gondolkodásmódodon, hogy az elősegítse a személyes fejlődésedet, sőt akár a karrieredet is. Az előadás alatt számos példát mutatok be arra, hogyan használhatod a growth-mindsetet, és hogyan tudod alkalmazni az életed minden területén.

Sokan tapasztalják, hogy a munkahelyi feladatok elvégzése nem mindig megy könnyen, néha akadályokba ütközünk, és úgy érezzük, hogy semmi sem sikerül. A Flow-állapot azonban megoldást jelenthet erre a problémára. Az előadás során megismerkedhetsz a Flow-állapot kialakulásának folyamatával, valamint olyan technikákkal és módszerekkel, amelyek segítenek abban, hogy könnyebben elérjük ezt az állapotot a munkánk során. Az előadás interaktív, és konkrét eseteket is felhasználunk a gyakorlatban történő alkalmazás bemutatásához.

Miképpen oldhatunk meg alkotó módon váratlan helyzeteket? Hogyan aknázzuk ki, ha több minden érdekel bennünket? Miként láthatunk a problémákban lehetőséget, és meríthetünk a kudarcból ihletet? Hogyan találjunk rá az egyedi és elégedett önmagunkra? A kreativitás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető, és ma fontosabb, mint korábban bármikor – ez a 21. század egyik túlélőkészsége. Segít szembenézni a kihívásokkal, megoldásokat találni eddig ismeretlen problémákra, elszakadni a megszokottól és kiteljesíteni az életünket. Az előadásban a résztvevők egy kreatívabb élethez kapnak eszköztárat.

A home office egyre inkább elterjedt az elmúlt időszakban, azonban a dolgozóknak sokszor nehézséget okoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni az otthoni környezetben. Az előadás során olyan praktikus tippeket és trükköket mutatunk be, amelyek segítenek a home office-ban való hatékonyabb munkavégzésben, és az önmagunkkal való jobb gazdálkodásban. Az előadás magában foglalja a személyes hatékonyság, az időmenedzsment, az egészségmegőrzés és a munka-magánélet egyensúlya témaköreit, és konkrét példákkal, gyakorlatokkal és esettanulmányokkal szemlélteti, hogy hogyan lehet a home office-t hatékonyan és eredményesen használni.

A home office egyre inkább elterjedt az elmúlt időszakban, azonban a dolgozóknak sokszor nehézséget okoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni az otthoni környezetben. Az előadás során olyan praktikus tippeket és trükköket mutatunk be, amelyek segítenek a home office-ban való hatékonyabb munkavégzésben, és az önmagunkkal való jobb gazdálkodásban. Az előadás magában foglalja a személyes hatékonyság, az időmenedzsment, az egészségmegőrzés és a munka-magánélet egyensúlya témaköreit, és konkrét példákkal, gyakorlatokkal és esettanulmányokkal szemlélteti, hogy hogyan lehet a home office-t hatékonyan és eredményesen használni.

A kreatív reziliencia szintje egy egyén vagy szervezet azon képességét jelöli, hogy milyen hatékonyan tud alkalmazkodni és innovatív megoldásokat találni váratlan kihívások és változások során. Ez a fogalom különösen fontos a gyorsan változó és bizonytalan környezetben, ahol a hagyományos megoldások gyakran nem elegendőek. Egy magas szintű kreatív reziliencia azt jelenti, hogy az egyén vagy szervezet képes fenntartani vagy növelni a teljesítményét, miközben proaktívan és konstruktívan kezeli a stresszt és a változást. Ez nem csak a túlélésről szól, hanem arról is, hogy a változásokat lehetőségként kezelje a fejlődésre és az innovációra.