A Szikrák, ti, én

A gondolatébresztő szikrák 2016 óta formálódnak cikkek, közösségi aktivitások, kihívások, workshopok, konzultációk, könyv, podcast, kurzusok köré épülve, amelyek célja a kreatív szemléletmód fejlesztése. Ez az oldal egy újabb platformja a Szikra márkának. Ismerj meg engem, és a többiek véleményét a szikrákról.

Minden projektemmel a kreatív szemléletmódot népszerűsítem.

Egy könyv, több tucat előadás, több száz cikk, több ezer óra ismeretszerzés a kreativitásról. A hivatásom.

Kommunikációs szakember vagyok. Kreatív mindset tréner. Vállalkozó. Kíváncsi és lelkes multipotenciális. Közel 12 éve fontos számomra a kreatív szemléletmód népszerűsítése, ez a célja a saját vállalkozásaimnak. A Szikrák magazin, kurzusok, podcast és hub formájában segítenek az önfejlesztésben, ahogy a Womenspiration eseménysorozat és Nők az úton podcast is ezt az utat követte. Könyv formájában az Élj kreatívan! (HVG Könyvek) című könyv összegzi a tudásom egy részét, de elememben leginkább akkor vagyok, amikor másoknak beszélhetek a kedvenc témáimról. Ilyenkor előadást, workshopot tartok cégek számára, illetve az MCC Vezetőképző Akadémián (kreatív gondolkodás kurzus) vagy a a Széchenyi Egyetemen (kreatív tartalomgyártás kurzus) oktatok. Hiszek a kreatív hozzáállás szemléletformáló erejében. Annyira, hogy a lelkesedésem rád is ragadni fog, bármilyen platformon követed a szikrákat. Tarts velem!

evaszlafkai.hu  |  szikramagazin.hu

Köszönöm, hogy több ezren szikráztok!

Ti mondtátok

"Minden túlzás nélkül állítom, hogy Évi a legkiválóbb kreatív szakember, akit ismerek. Elképesztően olvasott, tájékozott, jól informált, bármilyen szakmai téma is kerül terítékre, ő tele van éles meglátásokkal. Megbízható és alapos, maximálisan lehet rá mindenben számítani. Különösen kedvelem benne azt, hogy miközben minden helyzetben felkészült, tudatos és célorientált, könnyedén képes teret engedni egy hirtelen jött ötleteknek, rugalmasan és kreatívan tervez újra egy váratlan szituációban. Nem ismeri a probléma kifejezetést, minden nehéz helyzetet egy pillanat alatt fordít át lehetőséggé. Szerencsésnek érzem magam, hogy együtt építhetjük a Womenspiration-t"
Barta Niki
Barta Nikolett
Senior Learning and Development Expert at Vodafone | Co-founder at Womenspiration
"Sok online és offline képzésen vettem részt életem során, de az Élj kreatívan! kihívás volt a legjobb befektetés magamba! Rendkívül jól felépített program, lépésről lépésre közelebb kerülsz magadhoz. Néha játékos, néha izzasztó. Az utóbbi kategóriába sorolt kihívások vezetnek rá arra, milyen erőforrásaink vannak, megtanít arra, hogy képesek vagyunk megbirkózni nagyobb falatnak tűnő kihívásokkal is, csak nem mindig kell azonnal válaszolni. Néha hagyni kell megérni a választ. Óriási élmény, sok-sok felismerés, amihez az igazi pluszt az adja, hogy a közösség tagjai támogatóak, egymást inspiráljuk. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom: ez a hat hét egy életre megváltoztatja a magadról és a világról alkotott képed!"
Pünkösti Nóra
Élj kreatívan kihívás tag
"Szorgalom, szenvedély, szív. Ez a három szó abszolút leírja azt, hogy Évi hogyan tekint a munkájára. Több alkalommal is volt lehetőségem Évivel együttműködni, podcast tartalmak létrehozásakor, valamint új online konferencia szervezésében is. Bármiről is legyen szó, Évi mindig a maximumot hozza, inspirál és kreatív megközelítéssel oldja meg a kihívásokat. Ha kreativitás, akkor Szlafkai Évi. Bátran ajánlom a Vele való közös munkát!"
Bíró Nóra
Bíró Nóra
Sales Trainer|Body Language Expert
"Évi egy olyan kreatív szakember, aki nem csak nyitott egy új ötlere, de meg is valósítja azt, tudatosan megtervezve lépésről lépésre. Közös podcastunk, a Nők az Úton mellett újabb és újabb közös projektekre törekszem Évivel, mert nagyon inspiráló, pozitív és professzionális mindaz, amit képvisel."
Csorba Anita
CEO, founder Inspirációk Média | Nők az úton társalapító
“Óriási ez a mind map módszer, bármennyire belebonyolódok egy projektbe, kampányba, előadás tervezésbe, akár a vállalkozásomban, akár a magánéletben, veszek egy üres lapot és olyan szinten letisztul minden pár perc alatt, hogy utána marad időm sokminden másra is. Időt, pénzt és energiát spórol nekem, ennél több nem is kell. Imádom!”
Kreetter Bea
stíluskommunikátor
“6 hét alatt befejeztem az Élj kreatívan online kurzusát és mindenkinek szívből tudom ajánlani. Rengeteg minden formálódott bennem, átkereteztem, megtanultam, megértettem – legyen szó a kreativitásról, a szemléletmódunkról, szabadságunkról, motivációnkról. Betelt a sikerlap, elkészült a mind map a kreatív élethez – jöhet a jól megérdemelt jutalom. 100%-ban ajánlanám mindenkinek, aki szeretné megismerni magát és színesebben látni a világot.”
B. Zsófi
Szikrakurzus
"Az időhöz és a maximalizmushoz való viszonyomat jobban meg tudtam ismerni, és az engem zavaró szempontjaimat át tudtam alakítani. A kurzus nagyon hasznos és érdekes, mindenképpen érdemes belefogni, mert átalakul a feladatokhoz és az időhöz való hozzáállás, az ember máshogy látja és sokkal jobban értékeli az idejét."
Lili
Időmenedzment kurzus
"Az önismerethez kapcsolódò feladatokban nagyon sok aha élményem volt az Énmárka kurzusnál. Végtelenül hasznos, elgondolkodtató és látszik, hogy mennyi munka van az összerakásában. Egy olyan online kurzus, ami segít átgondolni az énmárkához kapcsolódó különböző területeket megannyi feladattal kiegészítve.."
Kitti
Énmárka kurzus
“Szerintem a kurzusok nagyon jók, most épp a Mind map kurzust csinálom, amelyben a tervezés egy új, kreatív, számomra sokkal izgalmasabb formáját sajátítottam el. Mindenképpen ajánlanám, segít új szemszögből gondolkodni és új perspektívába helyezni egy egy problémát, feladatot. Szuper gyakorlatias a kurzus, ötletekkel példákkal.!”
Gózon Gabi
mind map kurzus
"A kreatív eszköztár kurzus gyakorlatias, változatos példákkal mutatja be az elméletet, ami ezáltal életre kel és egyszerűbben megfoghatóvá válik. A videós bemutató is rendkívül hasznos szerintem, sokat segít a megértésben, elsajátításban. Aki még gondolkodik, vágjon bele mindenképp, mert csak több lehet általa!"
Kulcsár Enikő
Szikrakurzus
"Régebben azt gondoltam, hogy kreatív szakmában dolgozni annyit jelent, mint élni egy adottsággal, ami csak úgy jön a szerencsésekből. Aztán az évek alatt rájöttem, hogy ez nem így van, ebben a hiper gyorsasággal száguldó világban ennyi már rég nem elég. Nem elég egy adottságra támaszkodni, hanem tanulni, fejlődni, változni kell, nyitottsággal, alázattal. Évi könyve ebben nagy-nagy segítség, alapolvasmány, a hozzá tartozó, kitölthető füzetről nem is beszélve."
Fülöp Luca
Élj kreatívan! könyvolvasó
"Végtelenül hálás vagyok a munkádért, amit teszel nap, mint nap, hogy az emberek könnyebben ráleljenek a bennük lévő kreativitásra, hogy megírtad a könyvet, megdolgoztatod az ember agytekervényeit a Fb csoportban, a 2 podcastért és leginkább a tanfolyamoddal kapcsolatos visszajelzésért. Olyan március-április környékén kreativitás fejlesztő dolgokat kerestem a neten, mert időről-időre visszatérő gondolatom, hogy én egyáltalán nem vagyok kreatív. Így találtam meg a fb csoportodat. Aztán összekötöttem, hogy a Nők az úton podcastnak is te vagy az egyik “hangja”. Aztán láttam, hogy lesz könyv, meg megtaláltam a honlapodat és elindultam! És minél többet olvasok a témáról, annál jobban megerősítesz abban, hogy a kreativitás mindenkiben benne van."
Kovács Nóra
Élj kreatívan! kihívástag
"Szlafkai Évát néhány évvel ezelőtt ismertem meg, mint a Womenspiration esemény egyik főszervezőjét. Már akkor lenyűgözött az a hihetetlen profizmus, ahogy hozzááll a munkájához. Minden eseményen olyan szakmai tudással és inspirációval gazdagodtam, ami szerintem páratlan a hazai piacon. Amikor Évi felkért, hogy írjak én is az Élj Kreatívan c. könyvébe, el tudjátok képzelni az izgalmat és a megtiszteltetést, amit éreztem. A könyv és olyan lett mint Évi: vérprofi, bullshitmentes, naprakész, lényegretörő és páratlan."
Marschalek Ági
Digital Product Maker & Marketer
"Imádom, amit csinálsz. Hallgatom a podcastjeidet, olvastam a könyved és olvasom a cikkeket. Kevés dologért "rajongok" így az online térben, munkámból adódóan sokszor nincs energiám már, de a Te cikkeidet, valahogy mindig szívesen olvasom, mert annyira jó vele azonosulni. Podcasteket, pedig általában reggelente a kávé mellett hallgatom. Nagyon sok dologgal tudok azonosulni, és sokszor feltölt, tanít. A szakmám egy része kreatív, de már kicsinek sem kötött le az iskola, a rendszer és a keretek. Én a kreativitásban hiszek. A kreativitásom vitt előre mindig , és ez mai napig így van. További sok sikert kívánok!"
Bacskai Lea
Szikraolvasó
évi_éljkreatívan_portré_petrapakophotography-8278

“… az idei év elhozta az egyik általam kedvelt, kreativitással foglalkozó szakember, Szlafkai Éva Élj kreatívan című könyvét. Nagy örömmel fogadtam a könyvet, az elsők között szereztem be, és kíváncsian vetettem bele magam az olvasásba, majd a gyakorlatok elvégzésébe. Teljesen megfogott a könyv szerkezete, egyszerűsége, átláthatósága, az információk emészthetősége, a sok gondolatindító kérdés, magamba nézésre ösztönző gyakorlat, a letölthető és kitölthető munkafüzet, sőt még a könyv mérete, a papír minősége, a grafika, a színek is mind-mind egy igazán kreatív szakember munkáját tükrözik. Az meg hab a tortán, hogy mindezt a minőséget egy magyar, közülünk való, szakember tollából kaphatjuk, évezhetjük. A kérdések, gyakorlatok, valamint a letölthető munkafüzet segítenek fejleszteni a kreativitásod, ami nélkül szinte lehetetlen boldogulni a mai felgyorsult, kaotikusnak tűnő világunkban. Hogyan olvasd? Kíváncsisággal, nyitottsággal, őszinte magadba nézéssel. Haladj lassan, adj időt a kérdések megválaszolására.”

Nagy Enikő

Újratervezés magazin

"Annyi információs anyag van a könyvben, hogy nem tudom, hány mind map kellene hozzá, hogy összegző képet kapjak róla. Rengeteg elgondolkodtató, önismereti kérdés, feladat, módszer, amelyet coachként is tudok hasznosítani és az eszköztáramat növelni, a Nézőpontban szereplő emberek, akik közül már rengeteget bekövettem és akkor a könyvtippeket még nem is említettem. Szóval ahogy egyszer Te is írtad, nálam is van minden, aláhúzás, színezés, jegyzetelés, nyilazás. És ehhez rájött az a hat hetes kurzus nyáron, ami nekem olyan volt mint egy más világba csöppenés, mint egy minimunkahely, ami inspirál, tanít, kihívást ad és teljesen flowba kerültem általa. Szóval egy meghatározó "figurája" (a szó legteljesebb és legpozitívabb értelmében) lettél a 2020-as évemnek 🙂 A napi posztjaidat, kérdéseidet, képeidet, cikkeidet is követem rendszeresen."
Sidó Klaudia
Szikraolvasó és kihívástag
"Nagyon sokat adott a kihívás, sokkal többet, mint amire számítottam. Amin nem győzök csodálkozni hogy mennyire jól fel volt építve a kurzus. Ahogy a könyv támogatja a témákat, ahogy a füzet gyűjti a tapasztalásokat, ahogy a feladatok épülnek egymásra és az utolsó héten összefűzzük a tanultakat, tapasztaltakat, képeket, rajzokat, eszközöket. Miért nem volt egyetlen órám sem ennyire izgalmas és tűpontosan felépített az egyetemen? Biztos vagyok benne, hogy te is aktivan gyakorlod ezeket a hasonló feladatokat, ennek hatására tudtad mindezt így összerakni és fókuszálni. Emiatt én is szeretném időről-időre elővenni a lejegyzetelt dolgokat, és újra és újra átgondolni, hogy "Vajon kit hívnál el egy kávéra? vagy "Vajon ehhez már tényleg túl öreg vagyok?". Elővenni a Dixit kártyát vagy felcsapni egy könyvet és elgondolkozni az első szón, amin megakad a szemem."
Fehér Orsi
Élj kreatívan! kihívástag
"Nem gondoltam volna, hogy egy “hvgkiadós” könyv ennyire be fog jönni. Kitűnő a kötése, figyelemfelkeltő a színvilága, és tipográfiailag is nagyon rendben van. A felépítése pedig egyenesen zseniálisan van megoldva. Az elméleti része rendkívül jól felosztott, a fejezeteken és alpontokon belül egyaránt címmel ellátott szemelvényeket lapunk, így sűrűn van alkalmunk megállni átgondolni az addig leírtakat. Mindemellett a szerző igazán bevonja az olvasót a kötetbe, az egyes részek után található kérdéseket illetve feladatokat tényleg érdemes megoldani. Az interaktív kérdések és feladatok mellett kapunk néhány konkrétabb módszert is, miként engedhetjük szabadjára, ám mégis rendszerezve a gondolatainkat. Ilyen a Mind map rendszer, vagy az Kreatív tégla. Kész élvezet volt ezt a kötet olvasni, nagyon közvetlen, érthető, és a hatására elhiszem, hogy még bennem is rejtőzhet némi kreativitás."
Vhrai - Moly.hu
Élj kreatívan! könyvolvasó
"Nagy változást hozott az életembe a podcast amit Szabados Ágival készítettél. Ültem a villamoson és azt éreztem, hogy hozzám beszélsz. Elolvastam a könyvedet és szorgalmasan végigmentem a munkafüzeten. Az ajánlott irodalmat is elolvastam. Nagyon hálás vagyok neked, amiért felébresztettél, és bár mindig is kerestem az utat, te térképet adtál hozzá. Köszönöm a munkádat, nagyon inspiráló vagy."
O. Adri
Élj kreatívan! könyvolvasó
"Az eddigi 5 hét többet ért, mint eddig az összes önismereti tréning, videók, könyvek együttvéve! Csak azért nem bánom, hogy vége lesz, mert rengeteg ötletet, muníciót kaptam a vállalkozásom fejlesztéséhez, úgy néz ki a szerelemprojektemmel is lesz valami, lesz tennivalóm bőven!"
T.Móni
Élj kreatívan! kihívástag
"Hasznos tudás, inspiráló történetek, kreatív megoldások professzionális tálalásban. Sokat tanulok belőle, és olyan ötleteket ad, amit azonnal lehet hasznosítani. Olyan amire egy mai modern nőnek szüksége van a kiteljesedéshez. Mindez egy olyan inspiráló nő tálalásában, aki hiteles, önazonos."
B. Boglárka
Szikraolvasó
"Rengeteg információt és tanulnivalót kaptam, amivel lesz dolgom. Fiatal marketingesként azok a hasonlóságok, amiket olvastam az Élj kreatívan! könyvben, megdöbbentettek, mennyire pontosan ábrázolja a könyv, amiben benne vagyok. Az író nagyon inspiráló, jól kommunikál, élvezettel olvastam a sorait."
Kovács Dániel
Élj kreatívan! könyvolvasó
"Olyan volt, mint egy teljes elmerülés magamban, amire nagyon régen volt már példa. Sok kérdést megválaszoltam, amire az elmúlt évben nem tudtam, hiába kerestem. Kreatívan és pozitívan reagálni a változásokra, ezt tanultam meg. MInden újratervezhető és a legnagyobb kis semmiből is újra lehet épülni. Köszönöm, hogy vezettél a 6 hét során, fogtad a kezem és arra késztettél, hogy mindent nézzek meg máshonnan is!"
Emese
Élj kreatívan! kihívástag
"Mindenképp szerettem volna megírni, hogy nagyon tetszett a könyved, igazi újraolvasós, és bármikor elővevős. Soha jobbkor nem vehettem volna meg, mint most, ugyanis a felület, ahol blogoltam, megszűnik, és saját lábra állok saját weboldallal, ebben nagy segítség a könyved, a csoportod. Egy hátránya van, hogy azóta minden nap fel akarok mondani a munkahelyemen. Remélem, hamarosan meg is teszem! 🙂 "
S. Ildi
Élj kreatívan! könyvolvasó
"Sok éve foglalkozom önfejlesztéssel, az Élj kreatívan kihívástól mégis rengeteget kaptam. Új nézőpontjaim lettek, tovább bővült az önismeretem, időnként nagyon megizzasztottak a feladatok, időnként lubickoltam bennük, de mindig hoztak felismeréseket. Az idei legjobb döntésem volt amikor jelentkeztem."
Ági
Élj kreatívan! kihívástag
"A szerző rengeteg kutatást gyűjtött össze a kreativitás kapcsán, átfogó könyve megismertet szinte az összes létező definíciójával, mégis a legnagyobb tanulsága az, hogy mindenki máshogyan éli meg a saját kreativitását, a kreatív szemlélet mély önismeretből és nagyfokú kíváncsiságból fakad. Amellett, hogy az írónő legfontosabb útravalója, hogy a kreativitás elengedhetetlen a sikerhez az új évezredben, az Élj kreatívan! nagyon könnyen olvasható, egyszerű magyarázatokat tartalmazó és valóban látványos kutatásokat felvonultató könyv."
Hancz Petra
Élj kreatívan! könyvolvasó
"Ha önismereti utazásra indulnál, megspékelve gyakorlati módszerekkel, pszichológiai kutatásokkal, interaktív feladatokkal, ami még a kreativitásodat is segíti, akkor ne hagyd ki!"
B.Nóra
Élj kreatívan! könyvolvasó
évi_éljkreatívan_portré_petrapakophotography-8666

Szlafkai Éva könyve nemcsak inspiráló és motiváló, hanem rengeteg tudást, személyes tapasztalatot és megannyi praktikus gyakorlatot és tippet is tartalmaz. Ebben a könyvben találkozik a kellemes olvasásélmény a tudásvágy iránti kíváncsisággal. Összeszedett, átgondolt és jól felépített gondolatmenetek kapnak helyet ebben a könyvben, egyszerre érdekes és tanulságos mondanivalók jönnek át a könyv lapjain.  Szerintem a kötet nemcsak a kreativitás fejlesztésében tud sokat segíteni, hanem egyfajta ötlettárként is szolgál, valamint segít kimozdulni a komfortzónából és egy újabb szemléletmóddal is megajándékoz. Interaktívan bevonja olvasóját a könyv feladataiba, a fejezetek végén a fontosabb gondolatok ki vannak benne emelve és rengeteg inspirációt ad új tervek és projektek elindításához. Remek kiindulópontot jelenthet mindazoknak, akik motiváció, ihlet és kreativitás hiányában szenvednek és egy útmutatóra vagy egy másik nézőpontra lenne szükségük. Alapos, jól felépített és gondolatébresztő önfejlesztő könyv, ami az önmegvalósítás és a problémamegoldás témakörben sok gyakorlatias segítséget tud nyújtani.

Könyvmoly.com

Szikraolvasók

Mindig újdonságokkal szolgál az önfejlesztés kapcsán. Igényes, alapos és közérthető. (H.Éva)  •  Nagyon inspiráló, motiváló és kreatív, gyakorlati ötleteket mutat fejlődésed céljából! (H.Judit)  •  Mindig tud valami újat vagy éppen ismerőset mondani, de soha nem ismétli önmagát, mindig képes új szemszögből bemutatni egy témát. Egyedi, frissítő, felemelő a stílus, a megjelenés és a szemléletmód. (F.Linda)  •  Informatív, inspiráló és szeretem a stílust. Könnyen érthető, mégsem “butított”! (H.Petra)  •  Azért szeretem olvasni a szikracikkeket, mert aktuális, inspiráló es rengeteg ötletet merítek belőle. (Cs.Éva)  •  Mindig tud valami újat vagy éppen ismerőset mondani, de soha nem ismétli önmagát, mindig képes új szemszögből bemutatni egy témát. (P.M.)  •  Ha böngészem az oldalt, olyan érzésem van, hogy minden cikket el akarok olvasni, egyiket sem érdemes kihagyni. (Zsuzsi)  •  Azért szeretem a szikracikkeket, mert inspirálóak. Rengeteg újdonság, érdekességet tudhatok meg általuk. Életízűek.   Inspiráló, értékes cikkek melyekből sokat lehet profitálni a mindennapokban. (V. Andi)  •  Szemléletformálás, tudatos tervezés témában hiteles forrás (M. Zsuzsi)  •  Érdekes, izgalmas témákat dolgoz fel, mindig tanulok valami újat, megtudok valami hasznosat, amit utána tudok alkalmazni is a mindennapokban. Élvezetes és érdekes olvasnivalók, amire megéri rászánni az időt. (B. Niki) Teljesen új látásmódot, megdöbbentő felismeréseket adnak (I. Zsuzsanna) Olyan témákat vonultat fel, amelyeket más oldalakon nem olvashatunk. Eredeti, intelligens. (R.Nóra)   Azért szeretem, mert az önfejlesztő oldalak közül kiemelkedő. Rövid, tömör, velős anyagok, semmi felesleges közhely. (J. Enikő)   •  Masszív kreatív tudás bázist tartalmaz az élet és karrier fő aspektusaihoz. (H. Gábor)  •  A szikracikkek motiválnak, segítenek, hogy a legtöbbet hozza ki az ember magából, és a HVG könyv recenziók zseniálisak. (K. Edina)  •  Minden témát testközelinek érzek. A cikkeket olvasva úgy érzem, hogy egyszerűen nincs lehetetlen. (S. Borbála)  •  A szikrák miatt is kezdtem el több dolgot tanulni, pl már végzett tréner vagyok, és egy egyetemi szintű továbbképzésen is tanulok. Számomra nagyon inspiráló! (Neri)