“Az összes nem szeretem dolog izgalmas kihívássá válik a mind map-pel” Pünkösti Nóra

Úgy 10 évvel ezelőtt egy barátom mutatta a mind map technikát, áradozott róla, hogy milyen klassz. A gond csak az volt, hogy egy online mind map készítő programot ajánlott. Nagyjából annyira ajzott fel, mint egy Excel tábla töltögetése, talán kétszer próbálkoztam vele, és beraktam a “baromság, ezzel többet ne foglalkozz” feliratú skatulyámba. 🙂

Később Évi hathetes kreatív kihívásának résztvevőjeként futottam össze vele, amikor adott nekünk elmetérképes feladatot. Húztam, toltam az elkészítését, majd duzzogva nekiálltam kézzel. (De csak azért, mert Évi kérte, hogy “ugorjak a kútba” :), és addigra már megkedveltem. Már Évit, az elmetérkép a mumus volt. De milyen jól tettem, belevágtam!

Rájöttem, hogy működik, műűűűűköööödik!

De miért működött, ami előzőleg annyira taszított? Mert papíron csináltam, nem gépen! Teljesen más részeit mozgatja meg az agyunknak, ha kézzel rajzoljuk meg, színekkel készítjük, komolyan mondom, igazi flow-élményt ad! Azon a délutánon úgy elkapott a hév, hogy a feladaton felül egy nyolc részből álló előadássorozatot is megterveztem. Azóta is használom a cikkeim, videóim elkészítéséhez, tervezéshez. Sokkal könnyebb fókuszáltan gondolkodni dolgokon, valamint átlátni nagyobb folyamatokat is, illetve egy tematikán belül rangsorolni, sorrendbe rakni a gondolatainkat. Ráadásul nem úgy működik, mint egy vázlat, a mind map-et könnyen felidézhetjük a rendszerben felvázolt, színekkel megrajzolt gondolatokat előadás, videózás közben! 

A gyerekeknek már általános iskolában tanítanám ezt a technikát, mert meggyőződésem, hogy ha tanárok segítenének a tananyagot ezzel a módszerrel feldolgozni, vázlatokat készíteni, ugrásszerűen megnőne a gyerekek tanulási kedve és nem utolsósorban a tanulási hatékonysága is, ráadásul a kreativitásuk sem veszne el az évek során. 

Az összes nem szeretem, nem látom át, nincs kedvem megcsinálni, nincsenek ötleteim dolog izgalmas kihívássá válik az elmetérképezés módszerét használva!

Ennél egyébként sokkal-sokkal több dologra lehet használni, olyan hétköznapi tevékenységekre is, ami eszembe sem jutott volna Évi mind map kurzusa nélkül, sőt, annak kapcsán jöttem rá, hogy párkapcsolati coachként az üléseken, workshopokon is hasznosítani tudom a hozzám forduló pároknak segítve!

Rettentő hosszú lett a leírásom, de talán azért megbocsátható, mert az biztosan átjön a soraimból, hogy mennyire lelkessé és tevékennyé tesz ez a módszer! 🙂

Pünkösti Nóra
kommunikációs szakember, párkapcsolati és házassági tanácsadó, coach, tréner