“A megvalósítás lépőkövei” 14 napos szikrakihívás

Üdvözöllek a következő szikrakihívásban,

amely most is más lesz, mint az eddigiek. Újra itt az ideje, hogy kipróbáljuk magunkat egy rendhagyó kihívásban, amelynek középpontjában a megvalósítás áll. Mint tudjuk, az álmaink csak álmok maradnak, ha nem teszünk értük konkrét lépéseket. De hogyan is kezdjünk hozzá?

A Pareto-elv szerint a siker titka nem az időnk teljes kihasználásában, hanem az időnk okos felhasználásában rejlik. A sikereink 80%-a sokszor a befektetett erőfeszítéseink és időnk csupán 20%-ának az eredménye.

Ültessük a Pareto-elvet egy hegy tetejére vezető ösvényt példájára: a túra során a teljes útvonal 80%-a egyszerűbb és rövidebb lépőköveken keresztül vezet, míg a fennmaradó 20% a komolyabb, nehezebb szakaszokat jelenti. Ez a 20%-nyi szakasz az, ami igazán próbára teszi a kitartást és a  képességeket, de itt érjük el a legnagyobb előrehaladást. A Pareto-elv, más néven az 80-20 szabály, pontosan ezt az arányosságot mutatja be életünk különféle területein.

Te melyik úton haladsz?
Azon, ahol tudatosan, lépésről-lépésére koncentrálsz azokra a nehéz szakaszokra, amelyek a legtöbb előrelépést jelentik (a 20%), vagy inkább azon, ahol több időt és erőfeszítést pazarolsz a kevésbé kihívást jelentő részekre (a 80%)? 

Vagyis, te milyen lépéseket teszel nap mint nap a nagyobb céljaid, az álmaid felé?

Megérkezett a “Megvalósítás lépőkövei” kihívás, amelyben együtt tesszük meg az utat nap mint nap! 

Június 1-től 14-ig minden nap teszel egy lépést a nagyobb célod felé. Itt nem az a lényeg, hogy milyen nagy a lépés, hanem az, hogy olyan tevékenységet válassz, amely igazán számít, amely eljuttat a fontosabb céljaid felé. Emlékezz arra a mondásra, miszerint “nem kell egyszerre lenyelni egy elefántot, elég darabokban”. Ez a kihívás pontosan erről szól. Kis lépésekkel, minden nap egy kicsit közelebb kerülünk a céljainkhoz.

Bármilyen nagyobb célban gondolkodhatsz, a lényeg, hogy fontos legyen számodra. Ha nincs ötleted, mert még nem született meg A NAGY CÉL, akkor inspirálódj ezekből.

Cél: Álomnyaralás
Lépések: Úticél meghatározása és a költségek felmérése, megtakarítási terv kialakítása (pl. heti/havi megtakarítás), szükségtelen kiadások csökkentése, “utazási alap” létrehozása és rendszeres befizetés, olcsóbb utazási opciók kutatása stb.

Cél: Egészségesebb életmód 
Lépések: Minden nap egészséges reggeli, egészséges ételek bevásárlása, heti edzésterv kialakítása, rendszeres séták beiktatása a napirendbe, cukormentes napok bevezetése, alvási rutin kialakítása stb.

Cél: Nyelvtudás fejlesztése.
Lépések: Nyelvtanuló alkalmazások használata, napi 30 perc nyelvtanulás beiktatása a napirendbe, nyelvtanuló csoportba való csatlakozás, nyelvgyakorlás filmek, könyvek vagy zenék segítségével stb.

Cél: Az olvasási szokások fejlesztése.
Lépések: Napi 30 oldal elolvasása, olvasási idő beosztása, könyvklubba való csatlakozás, különböző műfajok és szerzők kipróbálása, napi olvasási célok kitűzése (pl. egy fejezet naponta), “olvasás előtt alvás” szokás kialakítása, új könyvek keresése és hozzáadása az olvasási listához.

Cél: Pénzügyi stabilitás 
Lépések: Havi költségvetés készítése, takarékossági terv kidolgozása, megtakarítási cél kitűzése, hosszú távú befektetési stratégia kialakítása, adósságok lebontása stb.

Cél: Fogyókúra
Lépések: Egészséges, kiegyensúlyozott étrend kialakítása, rendszeres testmozgás beiktatása, kalóriabevitel naplózása, rendszeres testmérések a haladás nyomon követése érdekében, bejelentkezés dietetikushoz stb.

Cél: Környezettudatosabb életmódra való áttérés.
Lépések: Szelektív hulladékgyűjtés, saját bevásárlószatyor használata, helyi termékek vásárlása, takarékosabb energiafelhasználás (pl. LED izzók, alacsonyabb fűtési hőmérséklet) stb.

Cél: Saját vállalkozás online jelenlétének fejlesztése
Lépések: Weboldal felülvizsgálata és frissítése, közösségi média oldalak rendszeres frissítése kreatív és releváns tartalommal, új közösségi média platformok (pl. TikTok) használata, rendszeres hírlevél indítása, rendszeres online hirdetések, vásárlói vélemények gyűjtése stb.

"Soha ne állj tovább egy fontos célodtól, mielőtt bármilyen lépést tettél volna a megvalósítása irányába. A siker titka csupán az elhatározásban rejlik: elhatározod, mit akarsz elérni, majd napról napra kitartóan teszel is érte, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem fog sikerülni."
Tony Robbins
motivációs előadó, vállalkozó


Hogyan zajlik majd a kihívás?

Jelentkezz a kihívásra!

Jelentkezz a kihívásra alul a formon május 30-ig!

Kihívásindító e-mail

Május 31-én küldöm a részletes e-mailt videóval és egy kinyomtatható kihíváslappal.

Regisztrálj be a Miro-ba!

Regisztrálj be a Miro alkalmazásba (kattints az ikonra)! Itt fogjuk vezetni a kihívástáblát, amihez majd én küldöm a hozzáférési linket. Olyan egyszerű lesz a használata, mintha sima post it-ekre írnál. Az emailben elmondok mindent, addig csak simán regisztrálj be azzal az e-mail címmel, amellyel a formon is regisztrálsz a kihívásba.

A kihívás 2 hete

Június 01-jétől kezdve 14 napon át minden nap írd fel a közös Miro kihívástáblán lévő post it-re, hogy aznap milyen lépést tettél a célod felé, a kinyomtatott kihíváslapodon pedig X-el jelöld magadnak az aznapi kis lépést. Az első jelentősége a közös haladás vizuális formában, az utóbbié pedig az önmotiváció, majd mesélek róla a videóban.

Ajándékozás

Június 15-én egy videóban HVG könyveket és Szikra kurzusajándékokat sorsolok ki azok között, akik végig kitartottak.

Van kedved velem tartani?

A kihívás INGYENES, de regisztrációhoz kötött, ez is növeli az elköteleződésedet. Aki viszont komolyabb fába vágná a fejszéjét, jelentkezzen a “Ötlettől a sikeres megvalósításig” online Szikra kurzusra, amely június 17-én indul.

SAJNÁLOM, HOGY LEMARADTÁL A REGISZTRÁCIÓRÓL.