Lépőkövek: irány a fontos célok megvalósítása

Álmaink megvalósítása gyakran kihívást jelent. Lehet, hogy halogatjuk a legfontosabb feladatokat, vagy úgy érezzük, hogy a céljaink elérése túl nagy falat. Talán az egész napos munka végén úgy érezzük, hogy alig történt valami, vagy pedig olyan sok mindennel foglalkozunk, hogy észre sem vesszük, hogy nem tettünk elég lépést a hosszú távú céljaink felé. De hogyan lehetne elindulni? Ebben a cikkben gondolatébresztőt, mérföldköveket, kérdéseket és gyakorlati feladatot is találsz, amelyek mind segíthetnek közelebb kerülni az álmaidhoz.

A hosszú távú célok az életünk igazi iránytűi. Ők adják a keretet a döntéseinknek, motiválnak minket és inspirálnak. Hosszú távú célok nélkül könnyen elveszhetünk a mindennapok rutinjában, elvégezve számtalan feladatot anélkül, hogy közelebb kerülnénk a valódi vágyainkhoz.

Út az álmainkhoz: az 80-20 szabály

A Pareto-elv szerint az eredményeink 80%-át gyakran a befektetett erőfeszítéseink és időnk csupán 20%-a adja. Gondoljunk a hegy tetejére vezető ösvényre: a túra során a teljes útvonal 80%-a könnyebb lépőköveken keresztül vezet, míg a maradék 20% a komolyabb, nehezebb szakaszokat jelenti. Ez a 20% szakasz az, ami igazán próbára teszi a kitartásodat és képességeidet, de itt éred el a legnagyobb előrehaladást.

Tehát felvetődik a kérdés: melyik úton haladunk?

Tudatosan koncentrálunk-e a nehéz 20%-ra, ami a legtöbb előrelépést hozza, vagy pazaroljuk erőfeszítéseinket és időnket a könnyebb 80%-ra? Vagyis, milyen lépéseket teszel nap mint nap a nagyobb céljaid, álmaid felé? Egy olyan tevékenység, amelynek tényleg súlya van és elvisz a fontosabb céljaid felé, sokkal értékesebb, mint sok apró lépés, amely nem visz közelebb a céljaidhoz.

Pareto-elv

Nemcsak az “Ötlettől a sikeres megvalósításig” kurzusban, hanem a Hatékonyabb énem Szikra kurzusban is szerepet kapott Pareto-elv, vagyis a 80-20 szabály azt szemlélteti, hogy a legtöbb dologban az eredményeid 80 százaléka az erőfeszítéseid 20 százalékának a gyümölcse. A hatékonyabb éned szempontjából, a maximális teljesítmény elérése érdekében létfontosságú, hogy megtaláld a saját 80-20 arányszámodat, amely folyamatosan arra emlékeztet, hogy a nap folyamán végzett tevékenységeknek csak a 20%-a számít igazán. A többi nem annyira. Ha tevékenységeidet úgy tudod alakítani, hogy arra koncentrálj, ami tényleg számít, amelyek az alapvető készségeidre épülnek, és jelentősen tudod fejleszteni, elégedett és kreatív életet élhetsz.

A KEMÉNY MUNKA 80%-ÁNAK A KIIKTATÁSÁVAL A LÉNYEGES MARADÉK 20%-KAL FOGLALKOZHATSZ, ÉS KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEKET ÉRHETSZ EL.

Remélem, elgondolkodtat az alábbi ábra a saját időbeosztásodról…

Mit tehetünk a fontos céljaink elérése érdekében a mindennapokban?

 1. Priorizálj: Azonosítsd a legfontosabb feladatokat, amelyek a legközelebb visznek a céljaidhoz. Nem minden feladat egyenlően fontos. Koncentrálj arra a 20%-ra, ami a legtöbb eredményt hozza.
 2. Tervezz: Készíts tervet, amelyben meghatározod, mikor és hogyan fogsz dolgozni a céljaidon. Az időbeosztás segíthet elkerülni a halogatást és biztosítja, hogy időt szánj a legfontosabb feladatokra.
 3. Kisebb lépések: Bontsd le a nagyobb céljaidat kisebb, kezelhető feladatokra. Így a célod nem tűnik majd olyan ijesztőnek, és könnyebb lesz megtenni az első lépéseket.
 4. Következetesség: Legyél következetes a napi teendőidben, még akkor is, ha néha nehéz. A következetesség az, ami hosszú távon a legtöbb eredményt hozza.
 5. Elköteleződés: Kötelezd el magad a céljaid mellett. Írd le őket, és tartsd őket szem előtt. Így mindig emlékeztetőd leszel arra, hogy miért is dolgozol.

Íme néhány kérdés, amelyek segítenek közelebb kerülni a hosszú távú célok megvalósításához, segítenek a reflektálásban és az önmagunkkal való őszinte szembenézésben.

 1. Mi a legfontosabb hosszú távú célom, és miért ez annyira fontos számomra? Ez a kérdés segít tisztázni, mi a legfontosabb, és miért. A cél legyen olyan, ami valódi értéket jelent számodra.
 2. Mit kell tennem nap mint nap, hogy közelebb kerüljek a hosszú távú célom eléréséhez? Határozzuk meg a konkrét lépéseket, amelyeket napi szinten megtehetünk.
 3. Milyen kihívásokkal szembesülhetek útközben, és hogyan kezelhetem ezeket? Legyünk felkészültek a kihívásokra, és tervezzünk megoldásokat előre.
 4. Milyen erőforrásokra, eszközökre és támogatásra van szükségem a célom eléréséhez? Nézzünk körül, milyen segítséget vehetünk igénybe – ez lehet egy mentor, egy könyv, egy képzés, vagy egy barát támogatása.
 5. Hogyan ünneplem meg a kisebb mérföldköveket útközben? Az ünneplés segít motiváltan tartani minket és emlékeztet arra, hogy mennyi utat tettünk meg már.
"A megvalósítás lépőkövei" 14 napos szikrakihívás

Milyen út vezet a hosszú távú céljainkhoz?

 1. Céltervezés és megvalósítás konkrét lépései: Az első és legfontosabb lépés a célok leírása. Írjuk le pontosan, milyen céljaink vannak, és határozzuk meg azokat mérhető módon. Például nem elég, ha csak azt mondjuk, hogy “szeretnék fogyni”, pontosítsuk, hogy mennyit szeretnénk fogyni, és milyen időtartam alatt. Ezután törjük le a nagyobb céljainkat kisebb, kezelhető feladatokra. Ha például 10 kilót szeretnénk fogyni egy év alatt, ez havi 0,83 kg-t jelent. Ez sokkal kevésbé tűnik megvalósíthatatlannak.
 2. Motiváció és kitartás fenntartása: A hosszú távú célok elérése sokszor próbára teszi a kitartásunkat. Használjunk pozitív önbeszédet, hogy fenntartsuk a motivációnkat. Például, ahelyett, hogy azt mondanánk, “Nem tudom megcsinálni”, mondjuk, “Kihívás ez, de meg tudom csinálni”. Készítsünk egy napi rutint, amely tartalmaz egy kis időt a motivációra, mint például egy motiváló idézet olvasása reggel.
 3. Célok felülvizsgálata: Az idő múlásával a prioritásaink változhatnak, és a céljaink is ennek megfelelően módosulhatnak. Rendszeresen, például negyedévente vagy évente, üljünk le és gondoljuk át, hogy a céljaink még mindig relevánsak-e számunkra. Ha nem, ne féljünk megváltoztatni őket.
 4. Stresszkezelés és ön-gondoskodás: A hosszú távú célok elérése néha stresszt okozhat. Figyeljünk oda, hogy rendszeresen szánjunk időt a pihenésre és a kikapcsolódásra. Vegyünk részt olyan tevékenységekben, amelyeket élvezünk, és amelyek segítenek a stressz csökkentésében, mint például olvasás, sétálás, vagy jóga.
 5. Kudarcok kezelése: A kudarc elkerülhetetlen része az útnak a céljaink felé. Fontos emlékezni, hogy a kudarc nem végleges akadály, hanem tanulási lehetőség. Próbáljuk megérteni, miért történt a kudarc, és mit tanulhatunk belőle. Legyen bennünk kitartás, és ne hagyjuk, hogy a kudarc eltántorítson minket a céljaink elérésétől. Minden kudarc egy új lehetőség a növekedésre és fejlődésre. Az is segíthet, ha mások sikertörténeteit olvassuk, akik hasonló kihívásokkal szembesültek, és mégis sikerült elérniük a céljaikat. Ez emlékeztethet minket arra, hogy a kudarc nem végleges, és hogy minden nehézség ellenére is elérhetjük a céljainkat.

“A Célok Kártyája” feladat

Ehhez a kreatív feladathoz csak egy darab papír, toll, olló és némi kreativitás szükséges, mégis kiválóan segít tudatosítani, hogy melyek a legfontosabb céljaid, és ösztönöz arra, hogy minden nap tegyél valamit az elérésük érdekében.

 1. Készíts egy listát a hosszú távú céljaidról. Próbáld meg minél konkrétabban meghatározni őket.
 2. Válassz ki a listából 3-5 olyan célt, amelyek a legfontosabbak számodra.
 3. Vágj ki a papírból kis névjegykártya méretű lapokat. Minden kártyára írd fel egy-egy kiválasztott célodat. Ne felejtsd el, ezek a “Célok Kártyái”.
 4. Minden reggel válassz ki egy kártyát véletlenszerűen, és tedd azt a zsebedbe. Ez a napi célod lesz.
 5. Próbáld meg a nap folyamán olyan tevékenységeket végezni, amelyek közelebb visznek a kiválasztott célhoz. Lehet, hogy ez csak egy apró lépés, de ne feledd, minden lépés számít.
 6. A nap végén, ha sikerült tenned valamit a célod felé, írd fel a kártyára, hogy mit csináltál. Ha nem sikerült, ne aggódj, egyszerűen csak tedd vissza a kártyát a többi közé.
 7. Ismételd meg ezt a folyamatot minden nap. Látni fogod, hogy a kis lépések összeadódnak, és közelebb visznek a hosszú távú céljaidhoz.

Az utazás a hosszú távú céljaink felé nem mindig könnyű, de ezek a lépések segíthetnek abban, hogy az utunk sikeres legyen, és apró lépésekkel minden nap egy kicsit közelebb kerüljünk az álmainkhoz.  Te készen állsz arra, hogy megtedd az első lépést a hosszú távú céljaid felé? 

Ha kell egy kis segítség, tarts velem a “Megvalósítás lépőkövei” 14 napos szikrakihívásban.

Leadfotó: Behance

Szlafkai Éva, kreativitás tréner evaszlafkai.hu

Találd meg a neked való kurzust és fejleszd magad kreatívan!

Ft16,900
Kreatív reziliencia kurzus- Válj változásállóvá!
Ft19,900
Magabiztos önérvényesítés - asszertivitás, mint életstílus kurzus
Ft25,900
Ötlettől a sikeres megvalósításig - önálló projektmenedzsment iránytű
Ft19,900
Kreatív AI eszköztár – ChatGPT, tartalom, lehetőségek
Ft9,900
Évtervezés másképpen 2024 online kurzus
Ft15,900
fenntartható lelkesedés online kurzus
Ft25,900
Énmárka új nézőpontokból - újrakezdőknek, váltóknak és kalandoroknak
Ft19,900
Hatékonyabb énem - időmenedzsment másként online kurzus
Ft15,900
Kreatív eszköztár - TOP10 nemzetközi módszer
Ft25,900
Élj kreatívan! online kurzus
Ft6,900
Ft15,900
Mind map – a kreatív problémamegoldás mestereszköze